Начало     Карта на сайта     Контакти     En

Изграждането на столичното метро до летището ще се финансира по ОП „Транспорт”

Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на Комитета за наблюдение на оперативната програма, който се проведе в гр. Правец на 7-ми и 8-ми декември 2011 г.

Заседанието на Комитета за наблюдение на ОП „Транспорт“ бе открито от министър Ивайло Московски и в него взеха участие министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, експерти от Европейската комисия, ръководството на бенефициентите, представители на местната власт, неправителствени и синдикални организации и др.
 
Лот 3 на Етап ІІ от Проекта за разширение на метрото в гр. София - „Бул. Цариградско шосе – Летище София” има обща дължина 4,950 км и 4 метростанции. Съгласно разработения идеен проект за участъка е с подземно и надземно трасе с 2 подземни и 2 надземни метростанции Планирано е те да бъдат завършени до края 2014 г. За проекта има изготвен Идеен проект, приключени процедури по ОВОС, има готовност за обявяване на тръжни процедури и при планираното му започване през началото на 2012 г. той може да бъде завършен през втората половина на 2014 г.
 
 
След края на заседанието на 8-ми декември 2011 г. по покана на кмета на гр. София Йорданка Фандъкова и директора на „Метрополитен” София Стоян Братоев представители на Комитета за наблюдение посетиха участъка на Лот 2 от Етап на Проекта за разширение на метрото от ж.к. „Младост 1” до бул. „Цариградско шосе”. Посещението започна от метростанция ”Цариградско шосе” и буферния подземен паркинг към нея и с механизирана дрезина гостите се придвижиха по готовия релсов път в изградения тунел до метростанция „Младост 3”.
От страна на Комитета за Комитета за наблюдение на ОП „Транспорт присъстваха Карстен Расмусен, Йерон ван Ол и Цвятко Великов от отдела на Главна дирекция „Регионална политика” на Европейската комисия, който отговаря за България, Алън Линч, Мария Тереза Калвете и Денис Якубик - членове на епипа на JASPERS, както и др. представители.
Карстен Расмусен остана доволен от напредъка на участъка и посочи, че през следващия програмен период градският транспорт ще е приоритетен в европейските програми. Кметът на гр. София Йорданка Фандъкова допълни, че Метрото продължава да бъде проект за пример и оценката на Европейската комисия е добра.
 
Посетеният участък от разширението на метрото – Етап II, Лот 2, „Младост – Цариградско шосе” с дължина 2,2 км, има 2 станции и буферен паркинг за около 1300 места. Конструкциите на тунелните участуци, изграждани по НАТМ и траншеен метод, са завършени на 100 %. В готовите тунели се извършва монтаж на релсови пътища, контактна релса и електро–монтажни работи. Монтиран е единичен релсов път с дължина 4,4 км. Конструкциите на двете метростанции и буферния паркинг към станцията на бул. Цариградско шосе са изградени на 100 %, а в момента се извършва архитектурно-строителната част и представителната архитектура в участъка. Изпълнението на архитектурните работи на Метростанция «Младост 3» е около 90 %, на Метростанция «Цариградско шосе» - около 60 %. Цялостното завършване и пускане в експлоатация е предвидено за май 2012 г.
 
 
 

 

 


"Метрополитен" ЕАД 2016 | Всички права запазени
By: xdm