Начало     Карта на сайта     Контакти     En

Вице-президентът на ЕИБ посети античен комплекс „Сердика” над метростанция „Св. Неделя”

Днес, 14.10.2011 г., вице-президентът на Европейската инвестиционна банка Вилхелм Молтерер и кметът на гр. София Йорданка Фандъкова, придружени от заместник-кмета по транспорта Любомир Христов и заместник-кмета по екология и земеползване Мария Бояджийска, посетиха археологическите разкопки над метростанция „Св. Неделя”, част втория метродиаметър на метрото в София.

Гостите разгледаха изграждащия се комплекс и изходната шахтата за строителството на метростанцията. Изграждането на конструкциите на станция „Света Неделя” се финансира съвместно от Столична община и Европейската инвестиционна банка, както и метростанция „Джеймс Баучер”, част от същия метродиаметър.

Директорът на „Метрополитен” ЕАД инж. Стоян Братоев разказа повече подробности за богатите археологически разкопки – част от които са застройки от римския град Сердика, части от главната улица на града Декоманус Максимус, части от църкви, административни и други сгради. Той запозна гостите и с подробности по хода и напредъка на работите по изграждането на участъците от метрото.

 

„Античен комплекс Сердика" беше разкрит по време на строителните работи по Проекта за разширение на метрото в София, Етап I, участък „Пътен възел Надежда – Централна ж.п. гара – Св. Неделя – НДК – бул. Черни връх” (централна част на линия 2), който се финансира от Оперативна програма „Транспорт”.

 



"Метрополитен" ЕАД 2016 | Всички права запазени
By: xdm