Начало     Карта на сайта     Контакти     En

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу посети археологическите разкопки над метростанция „Св. Неделя”

На 13 октомври 2011 г. министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, придружени от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, посетиха археологическите разкопки над метростанция „Св. Неделя”, част от втория метродиаметър в София. Барозу е в София във връзка със заседание на Политическото бюро на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП).

 

Официалната делегация на Европейската комисия разгледа изграждащия се „Античен комплекс Сердика", който беше разкрит по време на строителните работи по разширение на метрото в София в участъка „Пътен възел Надежда – Централна ж.п. гара – Св. Неделя – НДК – бул. Черни връх”, който се финансира от Оперативна програма „Транспорт”.

 

За да бъдат запазени археологическите находки, разкрити при изкопните работи, проектът бе преработен, а станцията на метрото, която се намира при ЦУМ, бе изградена по специален метод и се намира под нивото на античния комплекс.

 

Председателя на Европейската комисия беше запознат с уникалните археологически разкопки, извършвани над метростанция „Света Неделя”, където са разкрити застройки от римския град Сердика, части от главната улица на града Декоманус Максимус, части от църкви, административни и други сгради. Г-н Барозу беше запознат с хода и напредъка на работите по изграждането на участъците от метрото, включени в ОП ”Транспорт” и съфинансирани от европейските фондове. Председателя на ЕК и министър-председателя на Р България изразиха задоволство от видяното и напредъка на проекта и пожелаха успешното му приключване през 2012г.

 


"Метрополитен" ЕАД 2016 | Всички права запазени
By: xdm