Начало     Карта на сайта     Контакти     En

Кметът на гр. София направи инспекция на булевард „Ломско шосе” и метростанции „НДК” и „Св. Наум”

 

Днес в 11 ч. кметът на гр. София, Йорданка Фандъкова, официално откри възстановения изцяло булевард „Ломско шосе”, а малко по-късно инспектира метростанции „НДК” и „Св. Наум”, част от обособена позиция 2 на централния участък на втори метродиаметър – „Патриарх Евтимий - НДК – бул. Черни връх”. На събитието присъстваха още заместник-кмета по транспорта Любомир Христов, изпълнителния директор на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев и представители на изпълнителя на участък „Патриарх Евтимий – бул. Черни връх” Обединение „Метро Трейс”, както и строителния надзор на участъка – Обединение „Систра – Инфрапроект Консулт – Метроконсулт БГ”.
 
Възстановяването на бул. „Ломско шосе” е включено към работите по изграждане на Етап II от Проекта за разширение на метрото в гр. София – Лот 1 „ж.к. Обеля – ж.к. Надежда – надлез Надежда”, който се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Транспорт”. Движението по целия булевард „Ломско шосе” е пуснато преди седмица, за да не се блокира трафикът, докато са извършвани довършителните работи, обясни Фандъкова. Вчера пък е възстановено движението и по бул. „Цариградско шосе” в близост до „Интер Експо Център”, стеснено във връзка с изграждането на метростанция „Цариградско шосе” (част от същия етап на проекта), като предстои ремонтът на локалите. Това е начинът да се реконструира цялостно инфраструктурата в София”, каза столичния кмет.
 
В напреднала фаза е изпълнението на двете станции от Етап I на Проекта за разширение на метрото - „НДК” и „Св. Наум”. В момента се извършват архитектурно-довършителни работи и се изграждат подлезните връзки, като изпълнението е в съответствие с одобрения график.Релсовият път в тунелния участък между инспектираните станции е изцяло монтиран и придвижването се извърши с дрезина. Работи се по монтажа на релсов път и в тунела под бул. „Черни връх”. Предстои монтажът на оборудване, като 70% от него е доставено. Цялостното изпълнение на участъка е около 75-76%.
 
Етап I от Проекта представлява централната част на втори метродиаметър: участък „Пътен възел Надежда – Централна ж.п. гара – пл. Св. Неделя – НДК – бул. Черни връх”. Стойността на безвъзмездната помощ от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Транспорт”, възлиза на 157 млн. евро.
 
 
 

 

 


"Метрополитен" ЕАД 2016 | Всички права запазени
By: xdm