Начало     Карта на сайта     Контакти     En

Завърши работата на тунелопробивната машина

 

На 1-ви септември 2011 г. в 12 ч. кметът на гр. София, Йорданка Фандъкова посети изходната шахта между бул. Витоша и бул. Патриарх Евтимий, където тунелопробивната машина приключи работата си. На събитието присъства и заместник-кмета по транспорта Любомир Христов, изпълнителния директор на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев и представители на изпълнителя и строителния надзор на участъка.

Изграденият от уникалната машина двупътен тунел е с диаметър 8,43 м с дължина 3,8 км. – от Надлез „Надежда” до бул. „Патриарх Евтимий”. По график работата на машината трябваше да приключи на 11.09.2011 г. Предстои огромното строително съоръжение да бъде демонтирано в рамките на около два месеца и извадено от изходната шахта, а след това до края на годината на това място ще се възстанови тунела.

Изпълнените от машината тунели са в трасето на Обединена позиция 1 от Етап I на Проекта за разширение на метрото в гр. София – участък „Надлез Надежда – Централна ц.п. гара - пл. Св. Неделя – НДК – бул. Черни врък” с дължина 6,4 км и 7 метростанции. Размерът на безвъзмездната финансова помощ за участъка възлиза на 185 милиона евро, финансирани със средства от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт”.

Изцяло са изградени конструкциите на метростанциите „Мария Луиза”, Централна ж.п. гара” и „Свети Наум”, както и тунелите в целия участък. Конструкциите на метростанциите „Лъвов мост”, Пл. Света Неделя”, „НДК” и „Лозенец” са изпълнени между 70 и 90%, като приключването им е планирано за м. ноември тази година. Започнати са архитектурно-довършителните работи на четири от метростанциите - „Мария Луиза”, Централна ж.п. гара”, „НДК” и „Свети Наум”, които трябва да приключат до края на ноември тази година, а на останалите три станции – до март 2012 г.

Изпълнени са 30% от монтажа на релсов път, започнати са монтажните работи на оборудване и е доставно 70% от него. Цялостното изпълнение на строително-монтажните работи е по предварително одобрения график и до края на август възлиза на около 74%.


"Метрополитен" ЕАД 2016 | Всички права запазени
By: xdm