Начало     Карта на сайта     Контакти     En

Mинистър-председателят Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова инспектираха строителството линия 2 на метрото

На 28.03.2011г., премиерът Бойко Борисов инспектира напредъка на строителните работи по разширението на софийското метро: ЕТАП I - Централен участък от Линия 2: „Пътен възел Надежда (МС 5-II) - Централна ж.п. гара - пл. Света Неделя - бул. Черни връх" (МС 11-II). На събитието също така присъстваха кметът на гр. София Йорданка Фандъкова, министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, заместник министърът на транспорта Ивайло Московски и изпълнителният директор на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев.

 

   

 

По време на инспекцията стана ясно, че съществува вероятност изпълнението на проекта за разширение на метрото да завърши предсрочно – с два месеца по-рано от планираното според одобрения график на Изпълнителите.
 
По думите на премиера след пускане в експлоатация на трасето се очаква трафикът в София да намалее с 25 %, а жителите на града ще икономисват дневно над 65 хиляди часа от пътуване. Той допълни, че държавата поетапно превежда средствата по проекта, като от началото на 2011 г. по бюджета на Министерство на финансите са отпуснати 10 млн. лв., а от Столична община – 11 млн. лв.
 
Финансирането на Етап I от Проекта за разширение на метрото, включен в Оперативна програма „Транспорт", е в размер на 185,190 млн. евро, в т.ч. Безвъзмездна помощ от Европейски фонд за регионално развитие - 157 млн. евро; Национален фонд - 28,8 млн. евро. Съфинансиране Софийска община - 61,9 млн. евро. Строителните работи започнаха в началото на 2009 г. и следва да завършат до месец август 2012г. До месец март 2011 г. е изпълнено строителство за 139.342 млн. евро, като са разплатени 107.852 млн. евро, а останалата част е в процес на одит за верификация.
 

Министър-председателят Борисов подчерта, че до края на юни тази година тунелопробивната машина трябва да стигне до хотел „Шератон”. Френски експерти, бяха категорични, че работата по строителството на метрото се извършва качествено и съгласно договорените графици.


"Метрополитен" ЕАД 2016 | Всички права запазени
By: xdm