Начало     Карта на сайта     Контакти     En

Европейски журналисти посетиха строителни обекти от втори метродиаметър

 

На 13 декември 2010 г. журналисти от различни световни и европейски медии посетиха строителни обекти, включени в Проекта за разширение на метрото в гр. София, финансиран чрез Оперативна програма „Транспорт” от Европейски фонд за регионално развитие. Журналистите от ANSA – Италия, Czech News Agency – Чехия, National Radio of Finland Yleisradio – Финландия, PAP – Polska Agencja Prasowa – Полша, AFP и De Telegraf – Холандия, са в България по покана на Централния информационен офис към Министерски съвет.
Представителите на медиите посетиха строителната площадка на метростанция 10-II (хотел „Хемус”) и тунела под бул. „Черни връх”. Разгледани бяха и участъците от метростанция „Св. Наум”, където е започнато изпълнение на представителната архитектура на станцията.
 
Изпълнителният директор на „Метрополитен” ЕАД инж. Стоян Братоев запозна журналистите с методите на работа и дейностите, извършени до момента по проекта. До началото на месец декември 2010 г. изпълнението на проекта се осъществява по график като физическото изпълнение е почти 50%.
 
Представителите на европейските медии проявиха голям интерес към Проекта за разширение на метрото в София и зададоха много въпроси, свързани с инграждането, финансирането и пускането в експлоатация на участъците. На въпросът каква е разликата в стойността на софийското метро спямо други метрополитени в Европа, инж. Братоев отговори, че средната стойност от 32 – 40 милиона евро за един километър метро е сред най-ниските цени в Европа, но това не се дължи на компромиси с качеството, а на по-ниската цена на материалите, необходими за строителството, които се доставят предимно от български производители.
Журналистите се интересуваха също и от моделите метросъстави, които се използват в Софийското метро. Изпълнителният директор на „Метрополитен” ЕАД ги информира, че използваните до момента метросъстави, се използват и в метрото в Будапеща, Прага и Варшава, а в момента е в ход тръжна процедура за доставка на подвижен състав и в нея са закупили документация за участие някои от най-известните световни производители на модерни влакове.

 

 


"Метрополитен" ЕАД 2016 | Всички права запазени
By: xdm