Начало     Карта на сайта     Контакти     En

Представители на Европейската комисия посетиха строителните обекти от втори метродиаметър

На 9 юни 2010 г. представители на Генерална дирекция „Регионална политика” на Европейската комисия в рамките на Комитета за наблюдение на ОП Транспорт, посетиха строителните обекти, включени в проекта за раширение на метрото в гр. София, финансиран от тази оперативна програма.

Жолт Тошеги и Йерон Ван Ол посетиха строителната площадка на метростанция 10-II (хотел „Хемус”), тунела под бул. „Черни връх”, и тунела, където работи механизираната тунелопробивна машина за изграждане на участъка от Пътен възел „Надежда” до бул. Патриарх Евтимий.
Иизпълнителният директор на „Метрополитен” ЕАД инж. Стоян Братоев запозна представителите с методите на работа и дейностите, извършени до момента по проекта. До началото на месец юни 2010 г. изпълнението на проекта се осъществява по график като физическото изпълнение е достигнало 35%, а финансовото – 30%.
 
Представителите на Европейската комисия изразиха своето удовлетворение от факта, че имат възможност да се убедят на място за реалното изпълнение на докладваните на КН параметри от напредъка на проекта. Те подчертаха, че Проектът за разширение на метрото в София е добър пример за това как се работи по европейски инфраструктурни проекти. По време на проверката те се увериха, че се спазват изискванията за строителството, работите се изпълняват в срок и е реализиран значителен напредък, без да се прави компромис с качеството.
 
На визитата присъстваха още ръководителя на проекта от страна на Бенефициента –  „Метрополитен” ЕАД инж Кирил Зайков, също така представители на изпълнителите – ръководителя на Обединение „Метро Трейс” инж. Цветан Цонев и Директора на проекта от страна на „Доуш Иншаат Ве Тиджарет” АД инж. Ертан Япъджъ.

 

  

 На снимки 1 и 2: Посещение на тунела под бул. „Черни връх”

 

 

Участъкът от втория метродиаметър, финансиран по тази оперативна програма е разделен на две части - от „Надежда” до бул. „Патриарх Евтимий” и от „Патриарх Евтимий” до „Черни връх”. Общата дължина на трасето е 6,4 км с 7 метростанции.
 
След финализирането на втори метродиаметър и извършваното паралелно строителство от Столична община се предвижда, през 2012 г. метрото в София да има две линии с обща дължина около 31 км и да превозва дневно над 420 хил. пътника.
 
В рамките на посещението на проекта, представителите на ЕК имаха среща с кмета на гр. София Йорданка Фандъкова. Тя ги информира за приоритетния характер на проекта. Представителите на комисията изразиха пред кмета задоволството си от видяното и подкрепата за изпълнението на проекта, в това число и II Етап, който беше обсъден на Комитета за наблюдение.
 
След обяд Жолт Тошеги и Йерон Ван Ол имаха работна среща с екипите за управление на проекта от „Метрополитен” ЕАД и от Инженер-Консултанта – консорциум „Систра – Инфрапроект консулт – Метропроект”. Те бяха запознати със структурата на двете звена и системата за управление, контрол и отчетност на проекта. Не бяха направени забележки по отношение на работата по проекта.
 

Още снимки от посещението:

 

  

Снимки 3 и 4: Посещение на тунела между НДК и хотел „Хемус”

 

  

Снимки 5 и 6: Посещение на стартовата шахта и изпълнението на тунела с тунелопробивната машина (щит)

 


"Метрополитен" ЕАД 2016 | Всички права запазени
By: xdm