Начало     Карта на сайта     Контакти     En

Фандъкова, Московски и Димов провериха строителството на Линия 3 на метрото

На 14 март кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на транспорта и информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на околната среда и водите Нено Димов провериха строителството на Линия 3 на метрото в София. Обектът, който посетиха беше метростанцията при ул. “Георги Софийски“, която е част от централния участък на новостроящата се линия.

Фотограф: Гео Калев

 

Тунелопробивната машина, проектирана специално за столичното метро, е достигнала до ул. “Георги Софийски“.Линия 3 от метрото, която се изгражда в момента, се състои от два участъка с обща дължина 12 км:

Първият участък е с дължина 8 км и 8 метростанции – от „Красно село“ до бул. “Владимир Вазов“ и втори участък – ул. "Житница" – "Овча купел" – "Околовръстен път“ – с дължина 4 км и 4 метростанции. От първия участък с тунелопробивната машина се изгражда двупътен метротунел, монтирани са конструкции, произведено и доставено е част от оборудването на системите за управление и функциониране. Поетапно ще бъдат възстановени улиците и булевардите. Произведен е и първият нов метровлак, за който се провеждат изпитания за сертифициране на полигон в Германия.

Към момента физическото изпълнение на този - първи участък е 56%. За Етап 2, вторият участък, напредъка възлиза на 15%.

Проектът за двата етапа от Третата линия са одобрени от Европейската комисия. В новия програмен период 2014 – 2020 г. метрото стана първият одобрен проект по новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура”. Общата стойност на проекта, по двата етапа, след приключване на тръжните процедури и сключването на договорите за изпълнение, възлиза на близо 500 млн. евро, от които 388 млн. евро са Безвъзмездна финансова помощ (БФП) и се осигуряват от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 и съфинансиране от страна на Столична община от 111 млн. евро.


"Метрополитен" ЕАД 2016 | Всички права запазени
By: xdm