Начало     Карта на сайта     Контакти     En

Кметът на София и президентът на Комитета на регионите на Европейския съюз инспектираха МС „Витоша”

На 19 април 2016 г. кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и президентът на Комитета на регионите на Европейския съюз г-н Марку Маркуля направиха проверка на строителството бъдещата метростанция "Витоша" от разширението на Линия 2 на метрото.

По време на проверката беше констатирано, че към момента строителството върви в срок. Вече са завършени 99% от строителните работи. Предвижда се в края на юли да бъде пуснато разширението на метрото по бул."Черни връх" от бул. "Джеймс Баучер" до кв. "Хладилника". Участъкът е с дължина 1.3 км, с което още 20 000 души ще ползват ежедневно този транспорт, каза кметът Фандъкова. По думите й с новата отсечка, столичното метро ще бъде над 40 км,с 35 станции, а делът му в системата на градския транспорт ще е 34%.
Г-н Маркуля посочи, че метрото на София е отличен пример за това как се инвестират европейските средства, а строителството на 21 км метро за 6 г. е впечатляващ резултат. Президентът на Комитета на регионите обяви също, че град Хелзинки ще се възползва от опита на София при строителството на тяхното метро.

Проектът за участъка се изпълнява по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. Разделен на две фази, като първата е вече изпълнена в програмния период 2007-2013 г. на ОП „Транспорт”. Фаза 2 е на стойност 11 млн. евро и се намира в процес на изпълнение.


"Метрополитен" ЕАД 2016 | Всички права запазени
By: xdm