Начало     Карта на сайта     Контакти     En

Открит е нов участък от софийското метро – МС „Цариградско шосе” – МС „Летище София”

 

На 02.04.2015 г. беше въведено в експлоатация разширението на Линия 1 на Софийското метро от бул. „Цариградско шосе” до Летище София. На церемонията присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на транспорта, информационните съобщения и технологии Ивайло Московски, на околната среда и водите Ивелина Василева, на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателят на Столичният общински съвет Елен Герджиков, общински съветници, медии.
Този участък е представлява Лот 1 от Етап 3 на Проекта за разширение на метрото в София, финансиран по ОП „Транспорт” 2007 – 2013 г. и съфинансиран от българска страна.
 
Кметът на гр. София Йорданка Фандъкова обясни, че участъкът от разширението на метрото от бул. „Цариградско шосе“ до летището е с дължина около 5 км (4,85 км) и 4 метростанции. Благодарение на него още около 50 хил. граждани ще могат да използват метрото за всекидневните си пътувания. Придвижването от летището до центъра ще отнема около 20 минути като средната скорост на метрото е 40 км/ч.
   С пускането на участъка очакваме трафикът в района да намалее с 12%, вредните емисии да намалеят с 8 хил. т., което включва проектът за метрото към устойчивите мерки за опазване на околната среда.
 
   Стойността на проекта е 75 млн. евро - 58,7 млн. евро са от Европейския фонд за регионално развитие и 16,3 млн. евро са осигуреното съфинансиране. Цената на 1 км готово метро възлиза на около 15,5 млн. евро. Тази цена е няколко пъти по-ниска от аналогичната цена на завършените през 2014 и 2015 г. участъци на метрополитените в Прага, Варшава и Будапеща, изградени чрез съфинансиране от аналогични присъединителни оперативни програми.
   Строителството е изпълнено за 2 години и три месеца и включва цялостно изграждане на метрото и оборудването на 18 системи за неговото управление и функциониране.
   Заедно със строителството на метрото в кв. Дружба са изградени 2 четирилентови булеварда с обща дължина 2,4 км с нови тротоари, осветление и инженерна инфраструктура.
   С пускането на участъка са разкрити нови 180 работни места.
   На метростанция 21 „Искърско шосе” е изградена и нова жп пътническа гара, която обслужва пътническите влакове за линиите София - Пловдив – Бургас.
 
   За последните 6 г. са построени 21.1 км метро с 20 метростанции.
   Очаквани обществени ползи от участъка:
   - прогнозен брой превозвани пътници на ден, с отчитане на настоящата застройка, напречните връзки за довеждащ транспорт и предвижданата по Общия устройствен план за развитието на територията – 48 хил. пътници;
   - спестено време от пътувания – 16 хил. часа дневно;
   - намаление на трафика в района – 12% или общо за София с 4%;
   - намаление на броя на автомобилите – 8 500 автомобила дневно;
   - намаление на вредните газове – 8 хил. тона и др.;
   - скорост на пътуванията между станциите – до 80 км/ч;
   - средна скорост на придвижванията, в т.ч. изчакване, качване и слизане от влаковете – 40 км/ч.

 

 
 

 

 


"Метрополитен" ЕАД 2016 | Всички права запазени
By: xdm