Начало     Карта на сайта     Контакти     En

„Буллесстрой” не фигурира като изпълнител или подизпълнител на строителството на метрото в София

Във връзка с информации в пресата по горния въпрос, "Метрополитен" ЕАД направи проверка на документациите за строителството на втория метродиаметър и констарирано следното:
След проведен открит международен търг за строителството на втория метродиаметър през 2008 г. има подписани два договора. Вследствие високата първоначална цена търгът е проведен на два пъти, като първият е прекратен и е проведен повторно. В резултат общата цена на участъка „Надлез Надежда - РУМ Черни връх” е намалена с 84 млн.лн. Поради обществената значимост на обекта, за по-голяма прозрачност на процедурата, в тръжната комисия са включени представители на 6 ведомства- Министерство на финансите, Министерство на транспорта, Съюза на одиторите към Светната палата, Областна управа, Столична община и "Метрополитен" ЕАД, и двама наблюдатели от Агенцията за обществени поръчки. Няма информация за друга голяма обществена поръчка проведена от толкова представителна тръжна комисия.

 

С най-добри оферти и най-ниски цени от 8-те участника в търга за изпълнители на двата участъка, на които е разделено трасето, са избрани:
- Участък „Надлез Надежда - бул.Патриарх Евтимии”: Фирма Доуш АД с подизпълнител по част проектиране Юксел проже и подизпълнител по електромеханична част - Стартинженеринг АД и СК 13 Холдинг АД /Трансстрой/.
- Участък „Бул.Патриарх Евтимий - РУМ Черни връх”: Обединение между „Трейс Груп Холд” и „СБ- Инженеринг АД”, с подизпълнители по част проектиране- Рикат ООД, по строителство- Адвал АД и Стройижект АД, по електромеханична част- Стартинженеринг и СК 13 Холдинг АД.
- За международна надзорна фирма на двата участъка с най-ниска цена е избрано Обединение с водещ партньор френската фирма „Систра” АД.

 

Избраните фирми са доказали богат опит при строителство на тунели и метрополитени и необходимия капацитет за изпълнение на участъците.
От тръжните документации и издаденото на 25.11.2009г. удостоверение от възложителя „Метрополитен” ЕАД №3294 е видно, че в тръжните процедури, както на втория метродиаметър, така и на други участъци от метрото не фигурира като изпълнител или подизпълнител фирма „Буллесстрой” или други фирми свързани със Стоян Сарийски по смисъла на Търговския закон.
Фирмите спечелили търговете закупуват от различни доставчици на пазара изделия и материали - бетон, армировка, облицовки, ВиК части, оборудване и други, съобразно пазарната конюнктура в съответствие с техническите изисквания от тръжните документации.


 


"Метрополитен" ЕАД 2016 | Всички права запазени
By: xdm