Начало     Карта на сайта     Контакти     En

Представяне на готовия инвестиционен проект за Трети метродиаметър

На 06.08.2013 г. в Столична община беше представена Подготовката на проекта на Трети метродиаметър от Проекта за разширение на метрото в София, изпълнен по Приоритетна ос 5 „Техническа помощ” на Оперативна програма „Транспорт” 2007 – 2013 г. На официалното събитие присъстваха кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, заместник кмета по “Транспорт и транспортни комуникации” Любомир Христов, изпълнителния директор на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев, представител на изпълнителя по подготовката на проекта „Метропроект – Прага”, както и представители на медиите.

 

 

 

Основен приоритет по Оперативна програма „Транспорт” в следващия програмен период е метрото на София. Това заяви на представянето на третия лъч на метро министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Ще направим всичко възможно изграждането на метрото да продължи, посочи той.
 
Това е проект, който осигурява бърз, екологичен и удобен транспорт на гражданите за 10-12 минути от крайните квартали до центъра на града. Очаквам същата подкрепа и за превозните средства от Министерство на околната среда и водите, посочи кметът на София.
 
Към момента около 280 хиляди души в София ползват метрото. Предвижда се около 550 000 души да използват метрото към 2020 година след изграждането на третия лъч.
Общо 680 млн. евро е прогнозната стойност за изграждането на третия метродиаметър. С изграждането на третия лъч се очаква намаление на трафика в града през 2020 г. да достигне 35%; намаляване на вредните газове до 110 хил. тона годишно и икономия на време за жителите на София – до 169 хил. човекочаса дневно.
 Изготвен е идеен проект по всички части за Трети метродиаметър, както и Анализ „Ползи и Разходи” и финансов анализ, каза инж. Братоев, който представи проекта.

 

 


"Метрополитен" ЕАД 2016 | Всички права запазени
By: xdm