Начало     Карта на сайта     Контакти     En

Кметът на София Йорданка Фандъкова инспектира строителството на участъка от разширението на метрото към летището

На 25.03.2013 г. кметът на София Йорданка Фандъкова инспектира започналото строителство на участъка от метрото – „Бул. Цариградско шосе – ж.к. Дружба – Летище” в присъствието на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и изпълнителния директор на „Метрополитен” инж. Стоян Братоев. Участъкът е с дължина 5 км и 4 метростанции и представлява Лот 1 от Етап III на Проекта за разширение на метрото в София, изпълняван по ОП „Транспорт”, с финансиране от Европейския фонд за регионално развитие.

 

 

„До края на тази година трябва да бъде започнато и разширението на участъка от метрото по бул. „Черни връх” с още една метростанция.” Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при инспекцията на участъка от Лот 1. За участъка от „Младост” до бизнес парка в ж.к. „Младост IV” предстои да бъдат сключени договорите за изпълнител и до средата на април да започне строителството.
 
Изграждането на метрото в столицата е пример за това как в условията на криза може да се развива инфраструктура и едновременно с това да се разкриват нови работни места, посочи също кметът Йорданка Фандъкова.
От месец февруари започна същинското строителство на участъка към летището. Извършва се реконструкция на инженерните мрежи. Започна строителство на тунелите в междустанционните участъци, на двете подземни метростанции и на рамповите участъци в откритото трасе преди летището.
По строителството и на трите участъка на трасето са изпълнени около 30% от работите по реконструкциите на инженерните мрежи и около 6% от тунелните работи.
Прогнозната транспортна работа на участъка след завършването му в началото на 2015 г. възлиза на 62 хил. пътника дневно с значителни други обществени ползи като икономия на време за пътуване около 18 хил. часа дневно, намаляване замърсяването на въздуха и на трафика.

 


"Метрополитен" ЕАД 2016 | Всички права запазени
By: xdm